Nog even doorgaan, doorbijten en een schepje erboven op… of juist even ontspannen? Leer jouw stresssignalen kennen zodat je keuzes kunt maken die goed voor jezelf zijn.

Je hebt een toekomstvisie, grote doelen voor ogen, deadlines die je moet halen en daarnaast natuurlijk alle sociale verplichtingen, je huishouden en ga zo maar door… Wanneer we stress ervaren is onze natuurlijke neiging om nog even lekker door te knallen en door te bijten. Des te eerder we van het werk af zijn denken we, maar in de praktijk houdt het nooit op en komt er alleen maar meer werk bij. Deze actiemodus is voor vele van ons de automatische piloot tijdens stressvolle periodes.

Een beetje stress is normaal en kan effectief werken, maar langdurige of intense stress is niet goed voor je. Stress leidt tot een schepje erboven op doen, over je eigen grenzen heen gaan, niet goed voelen wat je lichaam nodig heeft, geen bewuste keuzes kunnen maken etc. Het is daarom belangrijk om de vroege stresssignalen bij onszelf te herkennen. Voor de een is dit een snellere ademhaling of veel (negatieve) gedachtes en voor de ander is dat
bijvoorbeeld een gevoel van onrust of haast.

Ga bij jezelf na wat jouw vroege stresssignalen zijn en zorg er vervolgens voor dat je dagelijks korte pauzemomentjes inlast en bij jezelf incheckt. Simpelweg voelen hoe het op dat moment met je gaat, wat je opmerkt in je lichaam, in je gedachten en welke gevoelens er op de voorgrond staan. Hierdoor kan je er indien nodig gelijk iets mee en zorg je dat de stress en spanning zich niet opstapelen.

Juist wanneer je merkt dat je maar doorgaat en vastzit in de actiemodus is het goed om een rustmoment te nemen. Om te luisteren naar wat je lichaam op dat moment echt nodig heeft, zodat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Hoe onnatuurlijk het op dat moment ook voelt; neem een paar diepe ademhalingen, laat je schouders zakken, ontspan je spieren en ga vervolgens iets ontspannen doen zoals een wandeling, meditatie, beweging of je favoriete kop thee drinken. Alles wat jou tot rust brengt is goed. Je zal merken dat je daarna weer verder kan met nieuwe energie en creativiteit. Een korte pauze nemen kan zo juist tijdswinst opleveren in plaats van tijdtekort. Heb jij vandaag al een rustmoment genomen?

Merk je dat je veel stress blijft ervaren, het lastig vind om te ontspannen en wil je er graag wat extra hulp bij, dan kan 1:1 coaching of een mindfulnesstraining helpen. Je kan altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor de mogelijkheden.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *